Dobre i loše strane suplemenata

–> Suplementi koji se koriste u body buildingu su jako popularni među atletičarima i body bilderima. To nije ništa iznenađujuće, ako uzmemo u obzir koliko beneficija tijelo dobije uzimajući ih. Bez obzira na brojne prednosti, postoje i neki neželjeni efekti koje oni izazivaju.

Evo dobre i loše strane suplemenata u body buldingu:

suplementi-za-ishranu

Kofein

Kofein je standardni sastojak mnogih suplemenata i ima dosta pozitivnih djelovanja. Ovaj sastojak poboljšava koncentraciju i fokus u toku vježbanja. No ipak, prekomjerno uzimanje kofeina može ubrzati rad srca i stvoriti nervozu. Uzimanje kofeina u prevelikim količinama može izazvati dijareju kao i dehidraciju.

Kreatin

Kreatin je još jedan popularan suplement koji ima jako puno prednosti. Vrlo brzo može dati energiju, pa ga bodi bilderi koriste kako bi povećali mišiće kroz svakodnevne vježbe. Kreatin pomaže da se obnovi tkivo poslije vježbanja, što mnogi atletičari koriste kako bi povratili svoju energiju. Loša strana kreatina je što ponekad može izazvati dehidraciju.

Glutamin

Glutamin je aminokiselina koja ima važnu ulogu u biokemijskim procesima koji se dešavaju u tijelu. Osim što djeluje kao gorivo za imuni sistem, glutamin je poznat po tome da pomaže sportašima da se fizički brže oporave. Osim prednosti koje pruža, on utiče na stomak, te stvara  mučninu i manjak koncentracije.
Još jedan sastojak, koji se nalazi u tijelu, je azot oksid koji poboljšava rast mišića. Pretjerano korištenje može izazvati mučninu, ubrzan rad srca i migrene.

Svaki sastojak koji se može naći u suplementima ima svoje dobre i loše strane. Kako oni djeluju zavisi sve od osobe do osobe. Oni mogu različito uticati jer je zdravstveno stanje kod svake osobe drugačije kao i kompozicija tijela. Prije upotrebe određenog suplementa, savjetuje se konzultacija s liječnikom koji će provjeriti da li je taj dodatak siguran za osobu.