Hrana bogata proteinima

Svako tko je u body buildingu zna koliko je važna proteinska dijeta. Proteini pomažu tijelu da se izgradi i mogu se naći u svakoj ćeliji u tijelu. Protein je važna komponenta jer ga tijelo koristi kako bi se razvilo i popravilo oštećena vlakna, pa je on jedan od onih sastojaka koje tijelo treba u velikim količinama. Zbog ovoga, osobe koje vježbaju gledaju kako će uključiti u svoju dijetu hranu bogatu proteinima, uključujući piletinu, govedinu i tunu. Osim ovih sastojaka koji sadrže proteine, postoji i hrana bogata proteinima koja je manje poznata.

hrana-proteini

Hrana bogata proteinima:

Badem

Mnogi ne znaju da oguljeni badem sadrži više proteina nego govedina. Prema jednom istraživanju, oguljeni badem ima 6 grama proteina, a goveđa pečenica isto toliko. Interesantno je to da jedan badem ne sadrži zasićene masnoće onoliko koliko ga govedina sadrži, što dalje znači da se bademi mogu slobodno jesti bez brige o masnoći.

Sir

Sir je odličan izvor proteina, ali ne bilo koji sir, već samo tvrdi sir. Parmezan, naročito, sadrži 36 grama proteina na 100 grama, dok čedar i edamer oba imaju po 25 grama proteina na 100 grama.

Škampi

U odnosu na druge plodove mora, škampi su odličan izvor proteina jer pružaju i omega 3 masne kiseline i imaju manje zasićenih masti. Jedna stvar koja treba da se zapamti oko škampi je da oni sadrže visok nivo kolesterola i ne smiju se jesti sa drugom hranom koja isto sadrži visok nivo holesterola, inače će se prekoračiti dnevni maksimalni unos.

Prokelj

Prokelj je poznat po svojim brojnim zdravstvenim beneficijama. Bogat je antioksidansima i dokazano regulira nivo kolesterola, poboljšava probavu, i spriječava različite bolesti kao i rak. Ono što većina ljudi ne zna jeste da je prokelj pun proteina, pa ga to čini idealnom zamjenom za meso.

Sardine

Sardine su malene ribe koje se mogu naći na nekoliko mjesta u svijetu. Bogate omega 3 masnim kiselinama, sardine također sadrže mnogo vitamina i drugih hranjivih materija, uključujući vitamin B12, vitamin D, i proteine.

Proteini su, definitivno, jako važni osobama koje se bave body buildingom. Mogu se dobiti iz piletine, govedine, ribe kao i iz različitih vrsta povrća. Kako bi mišići dostigli maksimalni potencijal potrebno je povećati unos proteina, a to se može uraditi unosom odgovarajućih suplemenata.