Kako se motivirati na rad

Održati motivaciju u teretani  je ekstremno teško za mnoge. Potrebna je velika volja da jedna osoba sebe nagovori na vježbanje, kao i da pronađe vrijeme da to obavi. Početi vježbati je uvijek bio najteži korak, ali ovih nekoliko savjeta će pomoći osobi da ostane motivirana i da stekne naviku redovnog vježbanja.

motivacija

Samim odlaskom u teretanu osoba želi da postigne nešto. Svoje zadane ciljeve ne bi bilo loše zapisivati, jer u toku pisanja javit će se još mnogo korisnih ideja. Pisanje ideje na papir ili na kompjuteru će pomoći da se razjasne pojedine stvari. Još nešto što bi se trebalo zapisati jesu svi ciljevi koje pojedinac želi postići. Prilikom pisanja savjetuje se da pišu samo oni ciljevi koji su dovoljno realni da se postignu.

Kako bi se osoba pridržavala svog fitnes programa ili zdravog načina života, ona mora uvesti neke nove navike u svoj život. Dokazano je da je za kreiranje novih navika svaki dan potrebno 3 sedmice. Znajući ovo, osoba može započeti svoj fitnes program koji će trajati 3 sedmice. Savjetuje se da se ne vježba samo kada se to želi, već da se uključi u svakodnevnu rutinu. Trik je u tome da se osoba navikne da vježba u određeno vrijeme svaki dan, a poslije mjesec dana totalno će se naviknuti i vježbanje će postati dio svakodnevne rutine.

Tijelu je potrebno vremena da se promijeni, pa ne treba odmah očekivati rezultate. U većini slučajeva ljudi imaju nerealistična očekivanja oko nekih stvari i svog izgleda. Kada se ta očekivanja ne ispune oni uglavnom odustanu od vježbanja. Zato je bolje početi polagano i imati ciljeve koje je lakše ispuniti, a koji će voditi ka većim. Kako tijelo postaje brže i snažnije ono će moći raditi treninge koji zahtijevaju više napora, a ujedno se i oblikovati.

Ovim savjetima osoba će biti dovoljno motivirana da započne svoju ličnu transformaciju. Pa se savjetuje da što prije počne. Još danas ako je moguće!