Ozljeda ramena – bol u ramenu

Ozljede i istegnuća vrlo su česta pojava kod vježbača, te ih je potrebno pravilno liječiti. Naravno, najbolje ih je spriječiti, ali ukoliko dođe do njih nikako se nesmiju zanemariti. Bol je uvijek upozorenje, te se nikakva bol nesmije zanemariti. Ukoliko vas za vrijeme treninga uhvati bol, prekinite s vježbanjem kako ne biste još više povrijedili ozljeđeni dio tijela.

pregled-ozljede-ramena-i-masaza

Najčešće ozljede su ozljede ramena. Ozljeda može biti blaža i teža. Primjerice postoje ozljede kada rame boli i nemože se pomaknuti ili ozljede kada rame boli samo pri određenim pokretima. U većini slučajeva rame se povrijedi na benču ili vježbama za jačanje rama, te je ozljeda ramena najgora jer je ramenu potrebno puno vremena za oporavak.
Ukoliko je ozljeda lagana, te boli gotovo nema i ona ne otežava vježbanje, onda se može lagano vježbati, ali ukoliko prilikom vježbanja osjećate bol prestanite s vježbanjem. Bolje je napraviti pauzu od tjedan-dva dok se rame ne oporavi, nego da se ozljeda još poveća pa zahtjeva puno više vremena za oporavak.
Ozljeda ramena može se spriječiti istezanjem, a najčešće se i događa upravo zbog toga što nezagrijan mišić diže veliku kilažu. Prije svakog treninga potrebno je pravilno istegnuti i zagrijati sve mišiće tijela, kako bi tijelo bilo spremno na trening.

Nakon prestanka boli i izlječenja ozljede, nemojte odmah krenuti s dizanjem velikih kilaža i velikim intenzitetom treninga. Vaše rame se je oporavilo, ali zbog pauze i nevježbanja rame je podložnije ponovnoj ozljedi. Nakon odmora odradite nekoliko laganih treninga prije nego što se vratite kilažama i intenzitetu treninga kakav ste imali prije ozljede.

Ukoliko bol u ramenu ne prestaje duže vrijeme svakako biste se trebali posavjetovati s vašim liječnikom i od njega tražiti stručni savjet, ali nikako nemojte dopustiti da bol u ramenu prekine treniranje nakon što se oporavite od ozljede zbog straha od ponovne povrijede.