Pravilna prehrana je ključ uspjeha kod vježbača

Ono si što jedeš ili 70% je u prehrani i ostalih 30% je u treningu. Vjerojatno ste negdje do sada čuli ove rečenice, te ih možda niste razumjeli, ali one upravo govore o tome kako je prehrana ključ uspjeha kod vježbača i općenito sportaša. Pravilnom prehranom u tijelo unosimo ono što mu je potrebno kako bi se razvijalo, jačalo i bilo lijepo oblikovano.

prehrana

Plan prehrane je neophodan za uspjeh u ovom sportu – bodybuildingu. Tijelu su za povećanje mišićne mase potrebne određene hranjive tvari koje se unose preko hrane, te ukoliko u tijelo ne unosimo dovoljno hranjivih tvari, tj. hrane, ono neće imati prostora za napredak. Važno je tokom cijeloga dana imati isplanirane i pripremljene obroke, te ih ne propuštati ili zamjenjivati sa onima iz pekara ili fast foodova. Ovisno o tome što želite postići, mišićnu masu ili definiciju mišića, potrebno je pravilno sastaviti plan prehrane. Svakako preporučujem da jedete više obroka dnevno, a ne samo 2-3 velika obroka iz razloga što tijelo po obroku može probaviti oko tridesetak grama proteina. Piletina, bjeljanci, posni sir i mnoge druge namirnice izvrstan su izvor proteina s malo masti.

Ukoliko ne možete ili ne stignete jesti dovoljan broj obroka dnevno. Jedan obrok možete zamijeniti s proteinskim shakeom. Proteinski shake sadrži visok udio proteina, te je lako probavljiv. Najbolje ga je popiti nakon treninga jer pruža mišićima hranjive tvari za oporavak u kratkom roku nakon konzumiranja.

Obroci prije i poslije treninga su od velike važnosti jer oni daju tijelu energiju za trening i oporavak. Potrebno je ne propuštati te obroke, te jesti ono što je tijelu potrebno. Ukoliko sastavite dobar plan prehrane, trenirate i ne propuštate treninge ili obroke, rezultati će doći sami od sebe.