Vježbanje s prehladom?

Oni koji su se navikli na vježbanje, jednostavno ne žele propustiti trening, dok s druge strane postoje oni koji jedva čekaju prehladu da bi mogli naći izgovor za trening. U ovome članku ćemo vam reći da li se ako ste prehlađeni smije vježbati i kakve sve vrste prehlade postoje.

Prehlada

Kao i kod većine drugih bolesti, tako i kod prehlade postoje razni oblici. One lagane prehlade gdje vam malo curi nos, pa sve do onih gdje vas boli grlo, kašljete i imate temperaturu. Ovisno o tome koliko ste jako prehlađeni, ovisi da li smijete otići u teretanu i vježbati.

Lagana prehlada – Ako ste samo lagano prehlađeni i osjećate se zdravo, vježbanje je dozvoljeno. Naravno, pod lagana prehlada mislimo da vam curi nos, tu i tamo kihnete, ali se osjećate odmorno i sposobno za vježbanje.

Prehlada s grloboljom – Ovaj oblik prehlade je malo teži, ali ako grlobolja nije prejaka i ako imate snage dopušteno je vježbanje. Naravno preporučuje se da se kilaže i intenzitet malo smanje.

Prehlada s grloboljom i kašljem – Kod ovakvih prehlada vježbanje se ne preporučuje. Razlog tomu je zdravi razum da ne zarazite ostale ljude u teretani, sigurno im ne bi bilo ugodno vježbati dok vi kašljete pored njih. Također, ako jako kašljete i imate povišenu temperaturu preporučuje se odlazak kod liječnika, kako bi se postavila dijagnoza, jer je za ovakve simptome moguće da imate i neku upalu pluća.

Teška prehlada – Temperatura, grlobolja, kašljanje… Ovo je težak oblik prehlade i nikako se ne preporučuje vježbanje. Zato što vjerojatno ni ne biste imali snage, a i zato što je temperatura znak da se tijelo treba odmarati. Također, ako imate ove simptome, moguće je da ste se zarazili s gripom. Pogotovo ako uz ove simptome vas bole mišići i zglobovi…

Za kraj par savjeta:
Prehlada je znak da niste u potpunosti zdravi, te tada vaš imunitet pada, zato se preporučuje da se prebrodi uz 2-3 dana kod kuće kako se ne biste zarazili s još nekim virusom.
Ljudima oko vas sigurno ne bi bilo ugodno da dok vježbaju netko kašlje i kiše kraj njih, zato je bolje da tih par dana odustanete od vježbanja.
Par dana bez vježbanja neće vas izbaciti s tračnica, zato se odmarajte i kada se budete osjećali sposobni za vježbanje krenite natrag u teretanu.
Ako se osjećate loše ili imate neke druge simptome(bol u zglobovima, mišićima, prsima…) bilo bi dobro da posjetite liječnika.