Zdrava užina na poslu

Mnogi muku muče oko hrane koju jedu na poslu. Osobe koje su na dijeti uglavnom odustaju od nje jer ne znaju kakvu hranu da jedu, a ono što unose na dnevnoj bazi deblja i ne zasićuje. Svima je poznato da poslije nekog vremena provedenog na poslu se javlja želja za hranom. Kako bi zadovoljili svoju glad ili žeđ mnogi se odlučuju na grickalice, gazirane sokove ili kavu. Kasnije kada se javi dehidracija, manjak sna i glad nastaje problem.

zdrava-prehrana

Mnogima su hranidbene navike poremećene jer ne mogu kontrolirati što jedu na poslu. Ono što je njima potrebno je unaprijed isplanirana užina. Evo primjera zdrave užine na poslu.
Sve što je potrebno je nekoliko vrećica sa zip zatvaračem ili kutija sa poklopcem i povrće.

Recept za užinu:

- 1 vrećica mrkve
- 1 glava celera
- 5 paprika
- nekoliko paradajza
- pola kilograma izgnječenog graška
- 1 čaša jogurta
- sok od jedne polovine limuna
- 1 žlica svježe isjeckanih mirodija

Zatim se očisti povrće i isječe na komade veličine zalogaja i odvoji u 5 kutija ili zip vrećica. Kasnije se dodaju mirodije i limunov sok u jogurt i dobro izmiješa, a zatim skladišti u kutiju. U ponedjeljak ujutro svih 5 kutija se donosi zajedno sa jogurtom na posao.

Zašto je ovo zdrava užina:

- Većina ljudi ne konzumira dovoljno povrća u toku svoje dijete, a ove vrećice sa povrćem su jednostavan način da se ubaci svježe povrće u ishranu.
- Onima koji ne vole povrće i ova ideja o užini im se ne čini najboljom, savjetuje se da jednu sedmicu probaju ovakav način ishrane i zasigurno će im se svidjeti. Prvih nekoliko dana će biti kao da se jede trava, ali poslije nekoliko dana osoba će žudjeti za povrćem.
- Vrećica sa povrćem ima oko 50 kalorija, a umak oko 25 do 50 kalorija. U usporedbi s keksom ili gaziranim sokom, uštedi se oko 400 kalorija na najjednostavniji mogući način.
- Hrana poput svježeg povrća je mnogo zdravija od proteinskih šejkova ili energetskih pločica. Na primjer jedna šalica paprike sadrži 195 posto vitamina C, 57 posto vitamina A i još nekoliko esencijalnih vitamina i minerala.
- Ovo povrće ima visok udio vlakana, hrskavo je i ima veliki udio vode što pomaže da se osoba osjeća sito. – Ukoliko ovo povrće ne zasiti, može se dodati i nekoliko tvrdo kuhanih jaja što je dodatnih 150 kalorija.

Naravno, osoba sebi može dodati od povrća što god da želi.